Columns - Verhalen - Zondagstukken - Recensies

Relaas van een Facebook vriend

(Bonhoeffer: 'Niets doen is ook een daad').

 

"Ik was bang

Je zou maar in dat vliegtuig hebben gezeten

 

Eerlijk gezegd kende ik niemand die er in zat, en er gaan overal elke dag mensen dood: Palestijnen, Israëliërs, Sjiieten, Soennieten

 

Ik ging gewoon door met mijn werk, ’s middags zag ik op televisie tien duizenden op bruggen, langs wegen, ze maakten foto’s en filmpjes van de rouwstoet. Erg indrukwekkend. ’s Avonds pakte ik een terrasje, t was zulk mooi weer

 

Ik had in de krant gelezen dat de slachtoffers misschien na tien tot dertig seconden hun bewustzijn hadden verloren door de plotselinge luchtdruk verandering

 

Maar toch had iedereen het erover: hoe zouden die slachtoffers afscheid hebben genomen in hun minuten durende vlucht naar beneden? De hel, schreef Linda.

 

Ook minister Timmermans had het erover tijdens zijn speech voor de VN

 

Veel vrienden hebben toen op Facebook hun profielfoto veranderd in MH17

 

Ik heb de toespraak van minister Timmermans geplaatst, die was zo emotioneel, zo mooi

 

Ik wilde me niet onbetuigd laten

 

Ach, misschien wilde ik er ook een beetje bij horen, ’t geeft zo’n kracht

 

Aan de andere kant moet ik toegeven: ik weet eniet goed hoe ik dit mot zeggen... maar ik vond ’t ergens ook wel spannend; je kunt je zoiets toch niet voorstellen: als ik in een vliegtuig zit lijkt ‘t gewoon een bus

 

Freek de Jonge las trouwens zondagavond een gedicht voor bij Zomergasten. Waar moet je tegenwoordig met je verdriet naar toe, vroeg hij zich af. Hij wist het ook niet. Hij bedoelde dat er geen echt geloof meer is. Daarom had hij maar een gedicht geschreven

 

Ik kan geen gedicht schrijven, daarom heb ik dat filmpje van minister Timmermans gedeeld. Zou mij niets verbazen als het de ‘speech van het jaar’ wordt. Dat heb ik er ook bij gezet, als onderschrift

 

Vreemd eigenlijk, net als bij ’t WK, is het hele land verbonden. Maar nu in rouw. Voetbal is religie, zeggen ze. Rouw ook eigenlijk.

 

Ik vind ‘t verschrikkelijk voor de slachtoffers, maar ik ben blij met dat ik deel uit maak van deze samenleving."

 

Was getekend, Facebook vriend 
facebook blog foto