Columns - Verhalen - Zondagstukken - Recensies

Opvoeding En Ouders

Opvoeding En Ouders (Facebook oproep, 9 december 2012)

Streek gisteravond neer in een soort lounge stoel, wachtend op een maat. Was in zo'n tent met grote horloges, jasjes en achterovergekamd haar, veel te zoete geuren. Komt zo'n horloge naar me toe, zegt soepeltjes: 'He meastro, daar zit mijn vriendin.'

Meas-tro? Heb ik met je geknikkerd? Meastro...? Meastro dus.

Enfin, die maat van me komt en bestelt twee rode wijn: vijftien euro. Bocht.

Toen zijn we maar naar een bruine kroeg gegaan. Twee barkeerpers uit de jaren zevetig - een vrolijke oneliner bij elke bestelling, muziek van Hazes en Gilbert Becaud. Dat trekt tante Sjaan en Ome Jan, maar ook een hele kluit Gooische meisjes met diezelfde grote horloges en ogenschijnlijk dezelfde instelling als tante Sjaan: we zijn toch echt heel gewoon gebleven. Eén van die Gooische meisjes - niet bepaald moeders mooiste en stomdronken - stoot mijn glas om.

'Die had je daar toch echt niet neer moeten zetten,' zegt ze argeloos en draait zich om.

Nu ben ik ook heel gewoon gebleven en heb 't meisje aan der oorlelletje getrokken en gezegd dat het kutje nu toch echt een nieuw glas voor mij ging bestellen. En daar was de barkeeper al met een nieuw glas. We hebben toen maar wat tandjes bijgezet om in de sfeer te komen. 't Werd nog een hele 'fijne avond' en ik moest denken aan wat filosoof Cruijff had gezegd naar aanleiding van de doodgeslagen grensrechter van de week: het gaat om de opvoeding en de ouders. Ik voeg er aan toe: die ouders zitten niet alleen in Nieuw West, maar vooral in Oud Zuid, en ergens in een specifiek gebied in 't midden van het land. Mocht je dit lezen en je dochter is met rood oorlelletje thuisgekomen, ik krijg nog vijf euro van je!