Columns - Verhalen - Zondagstukken - Recensies

Het klimaatprobleem in beeld en debat

In de aanloop naar de klimaattop volgende week in Parijs zal ik dagelijks je facebookprikbord vervuilen via een blog (door omstandigheden op dit moment mijn enige en povere poging tot actie). Van de week probeerde ik het min of meer vergeefs met ijskoude cijfers en aan cynisme grenzende ironie. Vandaag met beeld.

 

De afgelopen jaren verdiepte ik me namelijk in het klimaatprobleem. Dit deed ik via gesprekstafels, bijeenkomsten en boeken. Analoog aan het klimaatprobleem bestudeerde ik de fenomenen empathie en medemenselijkheid (lastige onderwerpen voor een ex sporter).

 

Ik leerde onder andere dat de effecten van CO2 uitstoot pas decennia later zichtbaar zijn: het zgn. ‘vertragingseffect’. En dat empathiseren over tijd een van de meest rudimentaire onvermogens in de evolutionaire ontwikkeling van de mens is (en dat die daarom min of meer lak heeft aan wat er gaat komen, hij ziet ’t eenvoudig niet, druk als hij is met zijn alledaagse bezigheden. (Er hangt een sluier van ontkenning over hem heen als hij gehaast zijn boodschappentas vult; de mens schrikt pas wakker bij een dinosaurus in zijn nek - of de moderne equivalent: een Kalashnikov).

 

Toch kunnen wij ons empathisch brein - waarover wij wel degelijk beschikken - vergroten (ook het ‘empathisch brein over tijd’, onze kinderen indachtig). Door te oefenen. Oefenen begint met luisteren, verbeelden, door de vertelkunst in ere te herstellen, door verhalen te vertellen, en vooral door nieuwsgierig te zijn.

 

In het bewust worden, en het vergroten van het besef van wat er op ons af komt ligt de basis om draagvlak te creëren en een transitie te maken naar een andere, schonere wereld. (Om niet te zeggen: om die wereld te redden. Hoewel ik gevoelsmatig denk dat je er soms met gestrekt been moet ingaan (zoals ik van de week probeerde in mijn blog IJskoude Cijfers), moet  je daar volgens sommige sociaal psychologen mee oppassen: angst werkt niet altijd, een gevoel creëren van ‘erbij horen’ wel).  

 

In de Achterkant van het Klimaat (een jaar geleden uitgezonden - ik wilde het slecht bekeken programma destijds niet delen omdat ik dacht dat het zinloos zou zijn bij zo weinig draagvlak - nu moet ‘t maar) wordt door een aantal van onze ‘knappe koppen’ vertelt waar eigenlijk iedereen zich bewust van zou moeten zijn.

 

Er is nog steeds veel te weinig draagvlak (ongeveer 50 % in Nederland); er is echter sprake van een stroomversnelling het afgelopen jaar: er wordt gesproken over een klimaatwet die accijnzen heft op CO2, en Urgendia won haar rechtszaak tegen de staat.

Oordeel zelf:     http://www.npo.nl/de-achterkant-van-het-gelijk/13-11-2014/VARA_101369777  facebook blog foto