Columns - Verhalen - Zondagstukken - Recensies

Vooruit met de geit!

Rapper Typhoon ("all you need is love") en filmmaker Sunny Bergman waren deze week weer veelvuldig in de media met hun boodschap over rassendiscriminatie. Zij, en de bij velen weerstand oproepende Sylvana Simons hebben die op de agenda gezet (ik pleitte ooit voor haar langs deze weg). En ja, ze hebben een punt. En ja, een deel van ons is wakker geworden. En ja, er heerst nog altijd een groot ‘wit gemak’ in onze samenleving. En ja, wij hebben nog niet afgerekend met ons koloniaal verleden. En ja, dit ook nog: er is nog steeds te weinig collectief bewustzijn over ons slavernij aandeel. Toch vind ik het moeilijk. Ik geloof dat - ondanks een (onbewust) wit voordeel - het overgrote deel van de Nederlandse samenleving in de kern NIET racistisch is.  

 

Misschien zit het 'm in de slechte 'timing' en/of in een reeks eenzijdige berichtgevingen van de afgelopen weken. Ik geef een paar voorbeelden.

Jan Terlouw z’n oproep was met name vanwege zijn zorg over het klimaatprobleem. ‘Wij weten lang niet hoe ernstig het is’ (ik schreef er langs deze weg talloze keren over). In de uitzending van Pauw werd het klimaatprobleem gemakshalve geschrapt, maar ging het over de metafoor van het touwtje dat te nostalgisch zou zijn. DWDD maakte een mooie uitzending over muziek in de jaren 60. Slechts in een voetnoot haalde presentator Matthijs van Nieuwkerk Bob Dylan’s hit ‘The times they are changing’ aan. Verder was het louter vrijheid blijheid. Weer een gemiste kans. Hoe lang blijven wij dansen op de vulkaan? Waarom denk je dat Dylan de Nobelprijs won dit jaar? Ik geef zelf het antwoord maar: omdat zijn hit ‘The times they are changing’ nu véle malen urgenter is dan destijds. Het kan niet anders dan dat de jury jonge muzikanten wilde stimuleren.

Dan de verkrampte zoektocht naar de gewone 'witte boze man'. Nou, als ik ‘m al niet was, heeft u ‘m nu gevonden! Het voelt bijna als kinderlijk ongemak: als je zoekt naar de gewone boze man, dan suggereer je dat je ‘m zelf niet bent, en doe je impliciet aan uitsluiting. Pure hypocrisie. En ook discrimatie. Precies de reden waarom de ‘boze man’ ageert tegen de ‘elite’. Oliedom dus. Daarom zeg ik: nu vooruit met de geit! Even geen intellectueel geneuzel meer over verschillen, het is goed dat het gebeurt, maar nu even niet. ‘We have to pitch in,' zegt mijn 'leermeester' Leonard Cohen. Help each other out - zwart of wit. Ja, zelfs bij het kopen van een pakje peuken ‘over the counter’ moet je elkaar helpen. En het valt lang niet mee. Maar nu asjeblieft met z’n allen naar (nog) grotere plaatjes kijken:

Natuurlijk moet de zorg weer in overheidshanden komen en niet bij verzekeraars. Natuurlijk is onderwijs belangrijk, en moet er een basisinkomen komen (meerdere studies wijzen uit dat het geld oplevert). En ja, geef dorpen en steden subsidies voor het opnemen van vluchtelingen. Moet je s’ kijken hoe goed het dan zal gaan, er zijn nu al meer vrijwilligers dan vluchtelingen. We zitten nog lang - nog lang niet - niet vol. Natuurlijk moet je vaklui - timmerlieden-  ambachtsmensen, subsidies geven. Zij moeten jongelui opleiden, en duurzame producten maken om te concurreren met de troep uit Azië van bedrijven als Primark. Laat ‘high tech’ bedrijven verplicht met ambachtslui samenwerken. Maar het belangrijkst: het klimaatprobleem. 'Everybody knows', zingt Cohen al in de jaren 90. Ik vraag me af of hij gelijk heeft. Ik noem de keiharde cijfers van het IPCC maar weer ‘s: 525 gigaton van de nog aanwezige 2795 fossiele brandstoffen  mag de grond uit om in 2100 niet te onder te gaan (letterlijk!). Everybody knows? Shelll en Exxon hebben de hele mik al lang uitgegeven in hun jaarverslagen. De CEO van Exxon, een crimineel dus, wordt minister van buitenlandse zaken in de VS. En dat terwijl een deel van de oorlog in Syrië is te danken aan het klimaat probleem. Door droogte verhuisden namelijk veel mensen van het platteland naar de grote steden. Berooid en ontheemd als ze waren werden ze er prooi van IS imans. Daarom moeten de kolencentrales zo snel mogelijk dicht, en moet er belasting op CO2 uitstoot komen. Maak de Randstad als eerste in Europa volledig auto-elektrisch en schep werkgelegenheid. Batterijen onder het wegdek!  Anders komen er nog veel meer volksverhuizingen, heerst er nog veel meer discriminatie, en worden wij allemaal nog veel bozer. Met alle levensgevaarlijke gevolgen vandien. Even geen geitengeneuk nu – maar vooruit ermee!facebook blog foto